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Un palmier solitaire. Il atteint une hauteur de 6 à 14 m. Le tronc mesure 8 à 15 cm de diamètre. Il y a 5 à 10 feuilles. Les vieilles feuilles pendent de la paume. Il y a 31 à 43 folioles de chaque côté de la feuille. Ils ne sont pas divisés et pendent. Il y a 3-5 tiges fleuries de chaque nœud. Il y a 5-7 branches fleuries courtes et robustes. Ceux-ci deviennent densément remplis de fruits. Ceux-ci forment une forme pyramidale. Les fruits mesurent 1,8-2,5 cm de long sur 1,5-2 cm de large. Ils sont couverts de poils blancs{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A solitary palm. It grows 6-14 m tall. The trunk is 8-15 cm across. There are 5-10 leaves. The old leaves hang from the palm. There are 31-43 leaflets on each side of the leaf. They are not divided and hang down. There are 3-5 flowering stalks from each node. There are 5-7 short, stout flowering branches. These become densely packed with fruit. These form a pyramid shape. The fruit are 1.8-2.5 cm long by 1.5-2 cm wide. They are covered with white hairs{{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Duchelle, A. E., 2007, Observations on Natural Resource use and Conservation by the Shuar In Ecuador's Cordillera del Condor. Ethnobotany Research & Applications 5:005-023 ; Eynden, Van den, V., & Cueva E., Cabrera, O., 2004, Edible Palms of Southern Ecuador. Palms. Vol 48(3):141-147 ; Grandtner, M. M. & Chevrette, J., 2013, Dictionary of Trees, Volume 2: South America: Nomenclature, Taxonomy and Ecology. Academic Press p 704 ; Henderson, A., Galeano, G and Bernal, R., 1995, Field Guide to the Palms of the Americas. Princeton. p 116 ; Kermath, B. M., et al, 2014, Food Plants in the Americas: A survey of the domesticated, cultivated and wild plants used for Human food in North, Central and South America and the Caribbean. On line draft. p 925 ; Marcia, M. J., et al, 2011, Palm Uses in Northwestern South America: A Quantitative Review. Bot. Rev. (2011) 77:462-570 ; Van den Eynden, V., et al, 2003, Wild Foods from South Ecuador. Economic Botany 57(4): 576-603 ; Van den Eynden, V. et al, 2004, Edible Palms of Southern Ecuador. Palms Volume 48(3):142-148
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