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Un arbuste en difficulté ou un grimpeur ligneux. Il peut mesurer 5 m de long. Les jeunes branches sont brun verdâtre et virent au brun rougeâtre. Les feuilles sont largement ovales et mesurent 4 à 14 cm de long sur 3 à 5 cm de large. Les bords peuvent être légèrement ondulés. Les fleurs sont en groupes sur des pousses feuillues près des extrémités des branches{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A straggling shrub or woody climber. It can be 5 m long. The young branches are greenish-brown and turn reddish-brown. The leaves are broadly oval and 4-14 cm long by 3-5 cm wide. The edges can be slightly wavy. The flowers are in groups on leafy shoots near the ends of branches{{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
Une plante tropicale. Il pousse entre 1 000 et 1 500 m d'altitude. Il pousse dans les savanes boisées et les palmeraies{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A tropical plant. It grows between 1,000-1,500 m above sea level. It grows in savannah woodland and palm groves{{{0(+x).
Localisation
:
Afrique, Burkina Faso, Afrique centrale, RD Congo, Afrique de l'Est, Ghana, Guinée, Guinée, Guinée-Bissau, Sierra Leone, Soudan, Tanzanie, Ouganda, Afrique de l'Ouest{{{0(+x) (traduction automatique).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Abbiw, D.K., 1990, Useful Plants of Ghana. West African uses of wild and cultivated plants. Intermediate Technology Publications and the Royal Botanic Gardens, Kew. p 42 ; Bongers, F. et al (Eds), Forest Climbing Plants of West Africa: Diversity, Ecology and Management. CABI ; Grivetti, L. E., 1980, Agricultural development: present and potential role of edible wild plants. Part 2: Sub-Saharan Africa, Report to the Department of State Agency for International Development. p 25 ; Jardin, C., 1970, List of Foods Used In Africa, FAO Nutrition Information Document Series No 2.p 106 ; Martin, F.W. & Ruberte, R.M., 1979, Edible Leaves of the Tropics. Antillian College Press, Mayaguez, Puerto Rico. p 190 ; Okigbo, B.N., Vegetables in Tropical Africa, in Opena, R.T. & Kyomo, M.L., 1990, Vegetable Research and development in SADCC countries. Asian Vegetable Research and development Centre. Taiwan. p 38 ; Terashima, H., & Ichikawa, M., 2003, A comparative ethnobotany of the Mbuti and Efe hunter-gatherers in the Ituri Forest, Democratic Republic of Congo. African Study Monographs, 24 (1, 2): 1-168, March 2003 ; Termote, C., et al, 2011, Eating from the wild: Turumbu, Mbole and Bali traditional knowledge of non-cultivated edible plants, District Tshopo, DRCongo, Gen Resourc Crop Evol. 58:585-618 ; von Katja Rembold, 2011, Conservation status of the vascular plants in East African rain forests. Dissertation Universitat Koblenz-Landau p 183
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