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Un petit arbuste. Il est densément ramifié. Il forme des monticules. Il peut mesurer 20 cm de haut. Les tiges sont ramifiées à partir de la base. Les branches supérieures ne fleurissent pas et ressemblent à des épines. Les feuilles sont charnues et étroitement ovales mais les plus larges au-dessus du milieu. Ils ont des dents et des lobes. Les capitules sont bleus et mesurent 10 à 15 mm de diamètre. Ils peuvent se produire seuls ou en groupes de 2 à 4. Les bractées extérieures de la fleur sont ovales et représentent un tiers de la longueur des bractées intérieures. Il y a 5-6 fleurons dans un capitule{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A small shrub. It is densely branched. It forms mounds. It can be 20 cm tall. The stems are branched from the base. The upper branches are non flowering and like spines. The leaves are fleshy and narrowly oval but broadest above the middle. They have teeth and lobes. The flower heads are blue and 10-15 mm across. They can occur singly or in clusters of 2-4. The outer flower bracts are oval and one third the length of the inner bracts. There are 5-6 florets in a flower head{{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
C'est une plante de climat méditerranéen. Il pousse dans les crevasses rocheuses et les endroits sablonneux. C'est généralement près de la côte{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is a Mediterranean climate plant. It grows in rocky crevices and sandy places. It is usually near the coast{{{0(+x).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Blamey, M and Grey-Wilson, C., 2005, Wild flowers of the Mediterranean. A & C Black London. p 460 ; Plants for a Future database, The Field, Penpol, Lostwithiel, Cornwall, PL22 0NG, UK. http://www.scs.leeds.ac.uk/pfaf/ ; Psaroudaki, A., et al, 2012, Ten Indigenous Edible Plants: Contemporary Use in Eastern Crete, Greece. Culture, Agriculture, Food and Environment Vol. 34, Issue 2 pp. 172–177 ; Psaroudaki, A., et al, 2015, Genetic structure and population diversity of eleven edible herbs of Eastern Crete. Journal of Biological Research-Thessaloniki, 22:7 ; Rivera, D. et al, 2006, Gathered Mediterranean Food Plants - Ethnobotanical Investigations and Historical Development, in Heinrich M, Müller WE, Galli C (eds): Local Mediterranean Food Plants and Nutraceuticals. Forum Nutr. Basel, Karger, 2006, vol 59, pp 18–74 ; Skoula, M & Sarpaki, A., 2005, Traditional knowledge on the uses of wild plants in Crete, Greece. ; Vardavas, C. I., et al, 2006, Lipid concentrations of wild greens in Crete. Food Chemistry 99: 822-834
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