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Une herbe densément touffue. Il a des tiges robustes et atteint une hauteur de 15 à 35 cm. Il continue de croître d'année en année. Les feuilles sont petites et encombrées et ont des dents grossières. Les feuilles mesurent 3 à 5 cm de long et sont ovales ou en forme de cœur. Les feuilles ont des poils piquants. Les fleurs sont vertes et en grappes denses à l'aisselle des feuilles{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : A densely tufted herb. It has stout stems and grows 15-35 cm high. It keeps growing from year to year. The leaves are small and crowded and have coarse teeth. The leaves are 3-5 cm long and oval or heart shaped. The leaves have stinging hairs. The flowers are green and in dense clusters in the axils of leaves{{{0(+x).
Consommation
(rapports de comestibilité, parties utilisables et usages alimentaires correspondants) :
: Les jeunes feuilles sont cuites et mangées. Ils sont cuits, pressés et frits pour faire des légumes. Ils sont également utilisés dans les soupes{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : The young leaves are cooked and eaten. They are cooked, squeezed and fried to make vegetables. They are also used in soups{{{0(+x).
C'est une plante tempérée. Il pousse à des altitudes plus élevées. Dans l'Himalaya, il pousse entre 4 100 et 5 100 m d'altitude{{{0(+x) (traduction automatique).
Original : It is a temperate plant. It grows at higher altitudes. In the Himalayas it grows between 4,100-5,100 m altitude{{{0(+x).
dont livres et bases de données : 0"Food Plants International" (en anglais) ;
dont biographie/références de "FOOD PLANTS INTERNATIONAL" : Ambasta, S.P. (Ed.), 2000, The Useful Plants of India. CSIR India. p 664 ; Boesi, A., 2014, Traditional knowledge of wild food plants in a few Tibetan communities. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine 10:75 ; Dobriyal, M. J. R. & Dobriyal, R., 2014, Non Wood Forest Produce an Option for Ethnic Food and Nutritional Security in India. Int. J. of Usuf. Mngt. 15(1):17-37 ; Kaul, M.K. et al, 1985, Ethno-botanic studies in North-West and Trans-Himalaya - contribution to the wild food plants of Ladakh. J.Econo. Tax. Bot. Vol. 6 No. 3 pp 523-527 ; Misra, S. et al, 2008, Wild leafy vegetables: A study of their subsistence dietetic support to the inhabitants of Nanda Devi Biosphere reserve, India. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. 4:15 ; Plants for a Future database, The Field, Penpol, Lostwithiel, Cornwall, PL22 0NG, UK. http://www.scs.leeds.ac.uk/pfaf/ ; Polunin, O., & Stainton, A., 2006, Flowers of the Himalaya, Oxford India Paperbacks. p 366 ; Rawat, G.S., & Pangtey, Y.P.S., 1987, A Contribution to the Ethnobotany of Alpine Regions of Kumaon. J. Econ. Tax. Bot. Vol. 11 No. 1 pp 139-147 ; Reis, S. V. and Lipp, F. L., 1982, New Plant Sources for Drugs and Foods from the New York Botanical Garden herbarium. Harvard. p 47 ; Sharma, L. et al, 2018, Diversity, distribution pattern, endemism and indigenous uses of wild edible plants in Cold Desert Biosphere Reserve of Indian Trans Himalaya. Indian Journal of Traditional Knowledge. Vol 17(1) January 2018 pp 122-131 ; Singh, H.B., Arora R.K.,1978, Wild edible Plants of India. Indian Council of Agricultural Research, New Delhi. p 38
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